Hrvatski|English
header.gif
   
IZBORNIK
Okvir za prijavu
Korisničko ime
Zaporka
Prijava

 


Hrvatska odvjetnička komora
Koturaška 53/II
10000 Zagreb
tel.: +385 1 6165 200 
fax: +385 1 6170 686
hok-cba@hok-cba.hr
www.hok-cba.hr

 

Pozdravna riječ predsjednika

roberttravasweb4_800_600px.jpgPoštovane dame i gospodo,
cijenjene kolegice i kolege,

dobro došli na web stranicu Hrvatske odvjetničke komore. Ovdje možete pronaći podatke o našoj Komori, njezinim tijelima i ustroju kao i opće podatke o odvjetništvu u Hrvatskoj. Putem web stranice možete pretraživati podatke o odvjetnicima, odvjetničkim vježbenicima, odvjetničkim uredima i društvima, a dostupni su i svi propisi relevantni za odvjetničku profesiju.  

 

Robert Travaš,
predsjednik Hrvatske odvjetničke komore
 

Vodstvo Hrvatske odvjetničke komore

više

Panel diskusija "Hrvatski pravni sustav i pravosuđe godinu dana nakon ulaska u EU"

Europski pravni institut (ELI) poziva odvjetnike na panel diskusiju "Hrvatski pravni sustav i pravosuđe godinu dana nakon ulaska u Europsku uniju" koja će se održati 26. rujna 2014. u zgradi Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, ul. Augusta Cesarca 4 u Zagrebu. više

Obavijest o kontroli službenih iskaznica

Općinski građanski sud u Zagrebu obavijestio je da od 1. rujna 2014. godine počinje pojačana kontrola ulaska u sudsku zgradu, zbog utvrđivanja razloga dolaska stranaka i službenih osoba na sud, ali i uvida u službene iskaznice.
Općinski građanski sud poziva sve službene osobe na suradnju sa službenicima pravosudne policije, tako da prilikom ulaska na sud predoče svoju službenu iskaznicu.

Poziv Udruge hrvatskih sudaca povodom 15. godišnjice tragične pogibije sutkinje Ljiljane Hvalec

Nove odvjetničke iskaznice

Obavještavamo sve odvjetnice i odvjetnike koji nisu primili e-mail u vezi izrade novih (zamjenskih) odvjetničkih iskaznica da preuzmu obrasce u prilogu,  te ih popunjene dostave, isključivo poštom, u Hrvatsku odvjetničku komoru, Koturaška 53, 10 000 Zagreb.

više

POZIV - Sportske igre odvjetnika i odvjetničkih vježbenika 2014.

Hrvatska odvjetnička komora po 19. put organizira Sportske igre odvjetnika i odvjetničkih vježbenika koje će se održati u Tučepima od 25. do 28. rujna 2014. više

Odluka Ustavnog suda o neustavnosti odredbe čl. 392. b., st.4. Zakona o parničnom postupku

Tekst odluke

Raspored predavanja IV. Seminara za pripremu pravosudnog ispita (22.8.-4.9.2014.)

Raspored

Stav Županijskog suda u Zagrebu, Građanski odjel, o usklađivanju sudske prakse u primjeni čl. 335 Zakona o parničnom postupku - tijek roka za podnošenje žalbe

Na sjednici sudaca Županijskog suda u Zagrebu, Građanski odjel, održanoj 3.6.2014., a vezano uz pitanje da li rok za podnošenje žalbe teče od dana kada je odluka dostavljena stranci koja nije pristupila na ročište za objavu ili od dana objave odluke, zauzet je slijedeći stav:
"Tijek roka za podnošenje žalbe počinje od dana dostave odluke stranci koja nije pristupila na ročištu za objavu sudske odluke, uz uvjet da nema e-oglasne ploče."

Primjena odredbe čl. 99. st.2. toč.2 Zakona o mirovinskom osiguranju

Odredbom članka 99 st.2. toč. 2. Zakona o mirovinskom osiguranju iznimno je omogućeno da se mirovina ne obustavlja korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu prema člancima 33. i 180. Zakona i korisniku starosne mirovine koji je tu mirovinu ostvario do stupanja na snagu tog  Zakona koji se tijekom korištenja prava na starosnu mirovinu zaposli do polovice punog radnog vremena. Propis  se služi izrazom “zaposli”, dakle, radi se o radnom odnosu, a  ne o samozapošljavanju.

više

Ljetno radno vrijeme ZK odjela OGSZ-a

Tijekom ljetnih mjeseci, od 1. srpnja do 31. kolovoza neće biti redovnog primanja za odvjetnike srijedom kod ZK odjela i zamjenice predsjednice ZK odjela. Ovo se odnosi samo na redovna primanja srijedom, a svaki odvjetnik koji to zatraži bilo podneskom ili usmeno, uz opravdani razlog, bit će primljen od strane predsjednice ili zamjenice predsjednice ili neke druge osobe koja će za to biti određena.

U istom razdoblju neće biti primanja stranaka i odvjetnika u popodnevnim satima - utorkom, srijedom i četvrtkom jer zbog korištenja godišnjih odmora i nedostatka službenika, ZK odjel ovog suda neće radit popodnevnu smjenu.

Konferencija: Pojačana briga i nadzor iz perspektive mladih i voditelja mjere

Konferencija će se održati u utorak, 1. srpnja 2014. s početkom u 10.00 sati u kongresnom centru Forum Zagreb, Radnička cesta 50, u Zagrebu (dvorana "Zemlji"). Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja o provedbi odgojne mjere pojačana briga i nadzor iz perspektive mladih i voditelja mjere, koju je proveo stručni tim Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstvom socijalne politike i mladih te Ministarstvom pravosuđa.

više

Sportske igre odvjetnika i odvjetničkih vježbenika 2014

Sportske igre odvjetnika i odvjetničkih vježbenika održati će se od 25. do 28. rujna 2014. u Tučepima. više

Predavanje: "The evolution of the judicial architecture of the European Union and its procedural implications"

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu poziva na predavanje koje će održati Nj.E. g. Vassilios Skouris, predsjednik Suda Europske unije. Predavanje će se održati u petak, 20. lipnja 2014. u 18.00 sati u Vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg Maršala Tita 14/II. Predavanje je na engleskom jeziku bez prevođenja.

Head liga odvjetnika na Šalati

TK Medveščak organizira ligu odvjetnika, koja će u ovom ljetnom periodu, bit pilot program, pa o njenoj uspješnosti ovisi i organizacija lige u ljetnim mjesecima. više

Hrvatski odvjetnici donirali 162.500 kuna pomoći za unesrećene u poplavama

Zbog velikih poplava i osobnih tragedija stanovništva u istočnom dijelu Hrvatske, hrvatski odvjetnici žele pomoći ugroženom stanovništvu, pa je zbog toga Hrvatska odvjetnička komora donirala 80.000,00 kn, Odvjetnički zbor Zagreb 40.000,00 kn, Odvjetnički zbor Splitsko-dalmatinske županije 20.000,00 kn, Riječki odvjetnički zbor 20.000,00 kn, a Odvjetnički zbor Karlovac 2.500,00 kn pomoći na račun Crvenog križa.

više

Raspored predavanja trećeg Seminara za pripremu pravosudnog ispita (19.5.-1.6.2014)

Raspored

XX Prvenstvo u tenisu odvjetnika i odvjetničkih vježbenika

Hrvatska odvjetnička komora uz suradnju Riječkog odvjetničkog zbora organizira XX Prvenstvo u tenisu odvjetnika i odvjetničkih vježbenika, koje će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. u Crikvenici.
Poziv

Godišnja Izborna skupština Udruge odvjetničkih vježbenika

Udruga odvjetničkih vježbenika poziva na godišnju Izbornu skupštinu koja će se održati u petak 6. lipnja 2014. s početkom u 18.00 sati u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, Koturaška 53/II.
Više informacija o dnevnom redu Skupštine i prijavama za kandidaturu možete pronaći na stranicama Udruge odvjetničkih vježbenika.

Tribina: Djeca i alkohol

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade organizira javnu tribinu/stručni skup "Djeca i alkohol" koja će se održati 20. svibnja 2014. od 13.00 d0 15.00 sati u Zagrebu, Kaptol 27.

Uvodničari u javnu tribinu su Maja Tončević, savjetovalište "Mali plac"; Zdravko Radočaj, Odgojni zavod "Turopolje"; Miroslav Vučenović, Plavi telefon; Lucija Sabljić, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti; Marija Paro, Udruga alko-apstinenata Dubrava Centar.

Moderator okruglog stola je Lana Petö Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

Pregled najvažnijih presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava

Ured zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) pripremio je pregled najvažnijih presuda i odluka ESLJP u prvom tromjesečju 2014. Pregled je dostupan na stranicama Ureda zastupnika www.vlada.hr/ured-zastupnika

 

više

Mišljenje i tumačenje: Primjena Zakona o javnoj nabavi na pravne usluge

više

Potpisan Ugovor o suradnji s Američkom odvjetničkom komorom

Hrvatska odvjetnička komora i Američka odvjetnička komora (American Bar Association - ABA) potpisale su ugovor o suradnji koji, između ostalog, omogućuje članovima HOK-a da se pridruže Međunarodnom odjelu ABA-e. više

Obavijest

Hrvatska odvjetnička komora željela bi skrenuti pozornost članicama i članovima HOK-a  kako je primijećeno da  u posljednje vrijeme na mail adrese odvjetnika  stižu ponude  koje odvjetnicima nude "određene prednosti" oglašavanjem na web-u. Hrvatska odvjetnička komora željela bi upozoriti svoje članove da se prihvaćanjem sličnih ponuda izlažu disciplinskoj odgovornosti radi kršenja odredaba Kodeksa odvjetničke etike.

više

Zaštita osobnih podataka sudionika prometnih nesreća

više

Predstavljeni pravci reorganizacije pravosuđa

više

Izmijenjeno pravilo 47. Poslovnika Europskog suda za ljudska prava

Dana 1. siječnja 2014. na snagu je stupilo izmijenjeno pravilo 47. Poslovnika Europskog suda za ljudska prava koje donosi određene promjene u odnosu na sadržaj zahtjeva koji se podnosi Europskom sudu.
Promjene se, u prvom redu, odnose na strožu primjenu pravila o obaveznom sadržaju zahtjeva koji se podnose Europskom sudu, te na strožu primjenu rokova za podnošenje takvog zahtjeva.

više

Poziv - Seminari za stručno osposobljavanje odvjetničkih vježbenika

Hrvatska odvjetnička komora u 2014. organizira Seminare za stručno osposobljavanje odvjetničkih vježbenika upisanih u Imenik odvjetničkih vježbenika - kandidata za polaganje pravosudnog ispita. Seminar traje 170 sati, a po završetku seminara sudionici dobivaju Potvrdu o ispunjavanju uvjeta za polaganje pravosudnog ispita.

više

Obavijest

U Narodnim novinama 153/13 objavljen je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o načinu i rokovima obavješćivanja Ureda za sprječavanje pranja novca o sumnjivim transakcijama i osoba i vođenju evidedncije od strane odvjetnika, odvjetničkih društava, javnih bilježnika, revizorskih društava i samostalnih revizora te pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju računovodstvene poslove i poslove poreznog savjetovanja.

više

Novi način podnošenja prijava za mirovinsko osiguranje od 1. siječnja 2014.

Stupanjem na snagu novog Zakona o mirovinskom osiguranju i novog Pravilnika o vođenju matične evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 1. siječnja 2014. za poslodavce, odnosno druge obveznike podnošenja prijave, uvode se dvije bitne novine:

više

Europski sud za ljudska prava - obavijest

U Europskom sudu za ljudska prava u tijeku je izrada novog obrasca na kojem će se podnositi zahtjevi tom sudu. Tekst obrasca će tijekom prosinca 2013. biti objavljen na web stranicama Europskog suda za ljudska prava:
www.echr.coe.int
Ovaj obrazac je strogo određene forme i  zahtjevi koji će tom sudu biti podneseni nakon 1. siječnja 2014. biti će odbačeni ukoliko nisi sastavljani na tom obrascu.

Promjene u prijavama za seminare za pripremu pravosudnog ispita

Mole se svi odvjetnički vježbenici koji će do 31.  prosinca 2014. godine imati 18 mjeseci vježbeničkog staža, a koji nisu položili pravosudni ispit i nisu bili na seminarima za pripremu pravosudnog ispita,  da dostave svoje podatke isključivo  na e-mail adresu Hrvatske odvjetničke komore  (hok-cba@hok-cba.hr) najkasnije do 15. listopada 2013. godine.

više

Poziv odvjetnicima i odvjetničkim društvima koji imaju potraživanja prema Ministarstvu pravosuđa

U prilogu dostavljamo dopis ministra financija g. Slavka Linića (klasa 410-01/13-0173131) od 22. kolovoza 2013., kojim je Hrvatska odvjetnička komora pozvana dostaviti podatke o odvjetnicima i odvjetničkim društvima koji imaju potraživanja prema Ministarstvu pravosuđa te podatke o iznosima potraživanja koja bi bila predmet prijeboja s poreznim dugovanjima.

više

Čestitka CCBE-a (Vijeće odvjetničkih komora Europe)

Predsjednik CCBE-a gospodin Evangelos Tsouroulis uputio je 1. srpnja 2013. predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore, gospodinu Robertu Travašu i svim članovima HOK-a, čestitku povodom ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije kao i povodom ulaska HOK-a u punopravno članstvu CCBE-a. Hrvatska odvjetnička komora do sada je bila pridružena članica CCBE-a. više

Suradnja HOK-a i Inženjerskog biroa d.d.

Besplatan pristup pravnom portalu Inženjerskog biroa d.d.

inbiro.jpgOdvjetnici već više od pola stoljeća u Inženjerskom birou imaju pouzdanog partnera u svakodnevnom radu: pronalaženju propisa, sudskih odluka i stručne literature.

Pravni portal sadrži sve važeće propise Republike Hrvatske, odabrane sudske odluke, tumačenja zakona i podzakonskih propisa, informacije o člancima objavljenim u stručnoj literaturi te urednički pročišćene tekstove najvažnijih zakonskih propisa.

Pozivamo Vas da se prijavite za besplatno korištenje portala te Vam želimo ugodan rad.

prijava.jpg

Inženjerski biro - Savjetnici od 1952.

Način obračuna troška prema odredbi Tbr.11, toč.2 Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika od 19.12.2012.

više

Obavijest

Mole se odvjetnici da provjere svoje e-mail adrese na web stranici HOK, rubrika Imenik odvjetnika i Imenik odvjetničkih vježbenika. U slučaju da podaci u službenom Imeniku odvjetnika ne odgovoraju stvarnoj e-mail adresi koju odvjetnik koristi (dosta mailova koje Zbor šalje vraćaju se kao neispravni), molimo da se točni podaci dostave Odvjetničkom zboru Zagreb jer će se svi pozivi članovima slati isključivo putem e-maila.

Ugovor o poslovnoj suradnji Hrvatske odvjetničke komore i Narodnih novina d.d.

Hrvatska odvjetnička komora  i Narodne novine d.d. zaključili su Ugovor o poslovnoj suradnji  22. travnja 2011. te I. dodatak Ugovoru o poslovnoj suradnji od 18. srpnja 2012. a kojim  Komora omogućuje  svojim članovima povoljnije uvjete za sklapanje pojedinačnih ugovora o nabavi tiskanica, uredskog materijala, tonera i tinti.

Ponuda Narodne novine d.d.

Suradnja s Inženjerskim biroom

HOK je krajem 2010. godine potpisom Ugovora o dugoročnoj međusobnoj suradnji s Inženjerskim biroom d.d. omogućio svim svojim članovima pravo na besplatan pristup cjelokupnom sadržaju pravnog portala. Radi se o pravnom portalu koji je u pravnoj struci kroz duži niz godina prepoznat kao jedan od najboljih ili najbolji.  Izvješćuju se svi članovi HOK da citirani ugovor traje do 31. prosinca 2013. godine, tako da se cjelokupan sadržaj Pravnog portala ING biroa i nadalje može koristiti besplatno, i to putem web stranice HOK ili izravno na www.ingbiro.com

više

Tumačenje Upravnog odbora u svezi poreznog nadzora poslovanja odvjetničkih ureda

više

Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore na 2. sjednici održanoj 27. listopada 2012. godine izabrao je članove radnih grupa i komisija HOK, uredništva glasila i časopisa “Odvjetnik”, te  Stručno vijeće Odvjetničke akademije za mandatno razdoblje 2012.-2015. godine.

više

Obavijest

Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija izvijestio nas je, temeljem odredbe čl. 88. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, o Smjernicama o državama koje u nezadovoljavajućoj mjeri primjenjuju mjere sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. To su: Iran, Demokratska Narodna republika Koreja, Bolivija, Kuba, Ekvador, Etiopija, Indonezija, Kenija, Mianmar, Nigerija, Pakistan, Sv. Toma i Principe, Šri Lanka, Sirija, Tanzanija,Tajland, Turska, Vijetnam, Jemen.
Sve dodatne informacije o rizičnim državama možete dobiti na web stranici MONEYVAL-A (www.coe.int/t/dghl/monitoring/moneyval) i FATF-A (www.fatf-gafi.org).  
  
  
 

Zaštita osobnih podataka

Na temelju odluke Izvršnog odbora Hrvatske odvjetničke komore, imenovan je službenik za zaštitu osobnih podataka. Službeniku za zaštitu osobnih podataka možete se obratiti na adresu Hrvatske odvjetničke komore, Zagreb, Koturaška 53, tel: 01 6165 213; fax: 01 6170838; e-mail: hok-cba@hok-cba.hr  

Obavijest Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa

Neovlašteno korištenje zemljišnoknjižnih podataka od strane tvrtke Vidokrug.com

U privitku pogledajte obavijest Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa o tvrtki Vidokrug.com registriranoj u SAD koja je nelegalnim putem preuzela podatke s e-izvatka te nelegalno koristi zemljišnoknjižne podatke koji nisu ni ažurni niti vjerodostojni.

"Uz potporu i sudjelovanje svih kolega možemo i moramo zaštititi, unaprijediti i promovirati hrvatsko odvjetništvo"

Povodom izbora za predsjednika Hrvatske odvjetničke komore zagrebački odvjetnik Robert Travaš za Odvjetnik govori o tome što namjerava ostvariti na novoj funkciji, koji su uzroci problema u odvjetništvu te kako odvjetnicima osigurati što bolje uvjete za rad u okviru djelatnosti Komore te predstojećeg pristupa EU

više

Poziv članovima da provjere svoje podatke u novom Imeniku na web stranici HOK-a

više

Obavijest o početku rada Općinskog radnog suda

više

Osiguranje odvjetnika od odgovornosti

više

OBAVIJEST O SMJERNICAMA U VEZI S POSTUPANJEM NA PODRUČJU BORBE U SUZBIJANJU FINANCIRANJA TERORIZMA

više

Obavijest o rubrici s podacima o postupku brisanja subjekata bez imovine prema objavama pojedinog trgovačkog suda na web stranici Ministarstva pravosuđa

više

Obavijest o listama dežurnih odvjetnika temeljem odredbe čl. 253. st. 2. Zakona o kaznenom postupku

više

Panel diskusija "Hrvatski pravni sistem i sudstvo godinu dana nakon ulaska u EU"

Europski institut prava (ELI) poziva odvjetnike na panel diskusiju "Hrvatski pravni sistem i pravosuđe godinu dana nakon ulaska u EU ". Moderator diskusije je Tatjana Josipović, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao panelisti gostovat će prof.dr.sc. Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda RH; Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda RH; akademik Jakša Barbić, potpredsjednik HAZU; Denis Krajcar, predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Javnobilježničke komore.

 

 

više

Početna stranica
Tražilica
Propisi o odvjetništvu

Informacije

Imenik&nbsp;<BR>
Pretplata
Časopis odvjetnik
Odvjetnik - aktualni broj
Rights Powered by iSite