35. Dan hrvatskih odvjetnika: "Svijet bez odvjetnika?!"

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori obilježen je 17. ožujka 2017. godine 35. Dan hrvatskih odvjetnika, a središnja tema  Okruglog stola bila je «Svijet bez odvjetnika?!».

Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore naglasio je kako samo s neovisnim odvjetništvom i etičnim obavljanjem odvjetničke službe možemo očuvati naš pravni sustav i osigurati ostvarenje prava naših građana. „Doista nemamo nikakav strah od konkurencije, niti raznih aplikacija jer nitko ili ništa drugo ne može bolje od nas odvjetnika poznavati komplicirane, neusklađene i brojne hrvatske zakone i propise.“  Također je upozorio na nejednakost položaja odvjetnika iz zemalja članica EU u mogućnosti pružanja odvjetničkih usluga na jedinstvenom europskom tržištu odvjetničkih usluga, te da naša država mora kod primjene i tumačenja Direktiva EU voditi računa o zaštiti hrvatskih odvjetnika, tradiciji našeg pravnog sustava koji pripada kontinentalnom pravu i posebno o specifičnostima našeg malog tržišta odvjetničkih usluga.

Tonči Ravlić, odvjetnik u Zagrebu, govorio je o tome kako moderna tehnologija ulazi sve više u svijet odvjetništva, pa je tako razvijen i robot ROSS čija je glavna zadaća pomoć odvjetnicima s papirologijom.

Mladen Klasić, dopredsjednik HOK, istaknuo je kako je svijet bez odvjetnika, svijet bez vladavine prava, a ako nema vladavine prava nema niti pravne države.

Snježana Bagić, zamjenica predsjednika Ustavnog suda RH govorila je o odvjetništvu kao ustavnoj kategoriji, a prof.dr.sc. Biljana Kostadinov o temi: Svijet bez odvjetnika - pravda bez vladavine prava. Okruglim stolom moderirao je Mladen Sučević, predsjednik Odvjetničke akademije HOK.

Obilježavanju Dana odvjetnika bili su nazočni predstavnici državnih i pravosudnih tijela, te prijateljskih odvjetničkih komora iz Europe i svijeta, a posebno treba naglasiti nazočnost gđe Laurence Bory, predsjednice UIA – najveće i najstarije svjetske organizacije odvjetnika koja ima više od 2 milijuna članova iz više od 110 zemalja svijeta.