Dodijeljena priznanja Zaklade dr.sc. Jadranko Crnić

Zaklada dr.sc. Jadranko Crnić dodijelila je 5. lipnja priznanja za doprinose i postignuća u pravnoj struci u Republici Hrvatskoj. Najviše priznanje Zaklade, Nagradu dr. sc. Jadranko Crnić za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci i promociji vladavine prava u RH, na prijedlog Udruge hrvatskih sudaca, dodijeljeno je Ani Garačić, sutkinji Vrhovnog suda RH i zamjenici predsjednika tog suda, dok su priznanja za dugogodišnje uspješno organiziranje pravnih skupova dodijeljena Hrvatskoj odvjetničkoj komori za 35 godina održavanja "Dana hrvatskih odvjetnika" . Priznanje za objavljenu knjigu od značaja za unapređenje pravne struke u prethodnoj godini dodijeljeno je dr. sc. Desanki Sarvan za knjigu "Ljudsko pravo na vodu - pravno utemeljenje i implikacije implementacije".

Predsjednik Zakladne uprave dr.sc. Zoran Pičuljan istaknuo je da Zaklada već sedam godina dodjeljuje priznanja "onima koji su zaslužili priznanje pravne struke zbog svog razmišljanja o mjestu pravnog poziva u društvu i o pravnoj državi".

"Osjećam posebno zadovoljstvo što sam baš ja taj koji dodjeljuje ovo priznanje HOK-u jer sam bio jedan od organizatora prvog dana odvjetnika", rekao je akademik Jakša Barbić, te dodao: "Hvala za sve što se učinili do sada i očekujemo da tako nastavite i dalje".

U ime HOK-a priznanje je primio predsjednik Komore Robert Travaš koji je, zahvalivši na priznanju, kazao kako ono ime "višestruko značenje za hrvatsko odvjetništvo".

"To je najljepša zahvala Mariju Kosu, idejnom začetniku Dana hrvatskih odvjetnika, ali i Krešimiru Abelu, Arnu Vičiću, Ratku Žuriću, Marijanu Hanžekoviću, Ranku Pelicariću, Leu Andreisu i drugim kolegicama i kolegama koji su osmislili i započeli s održavanjem Dana hrvatskih odvjetnika, kao i svim zaposlenicima Komore, te kolegicama i kolegama koji su svojim angažmanom to i omogućili", rekao je predsjednik HOK-a, pozdravljajući sve nazočne a posebice članove obitelji Crnić.

"Uspjeh Dana odvjetnika koji ste prepoznali i koji je samo jedan od brojnih aktivnosti i predavanja ili okruglih stolvoa koje održava HOK, priznanje je svim odvjetnicima koji su svojim angažmanom pridonijeli tom uspjehu. U ime 4.700 odvjetnika i 1.600 odvjetničkih vježbenika u RH, u ime svih mojih prethodnika i onih koji su se brinuli o tome da se svake godine održe Dani hrvatskih odvjetnika s kvalitetnim sadržajem i stručnim rasrpavama, iskreno vam se zahvaljujem. Ovo nam priznanje doista puno znači", zaključio je predsjednik HOK-a.

Ana Garačić zahvalila je Udruzi sudaca, predsjedniku Udruge sucu Đuri Sessi i Zakladi dr.sc. Jadranko Crnić na dodijeljenoj nagradi. U svom se govoru prisjetila svog profesionalnog puta koji ju je doveo do toga da postane  prva žena koja je primila Nagradu dr.sc. Jadranko Crnić i prva aktivna sutkinja koja ju je primila. 

(Fotografija: foto Ivica Bitunjac)