Hrvatska odvjetnička komora domaćin visokom izaslanstvu Američke odvjetničke komore

Hrvatska odvjetnička komora (HOK)  bila je domaćin delegaciji Američke odvjetničke komore (ABA) od 27. veljače  do 1. ožujka  2017. u Zagrebu,  u okviru sklopljenog Ugovora o suradnji. Članovi ABA-e i HOK-a razgovarali su o temama od uzajamnog interesa te dogovorili nastavak daljnje suradnje.

Izaslanstvo ABA-e  i predstavnici HOK-a razgovarali su u Zagrebu s predsjednikom Ustavnog suda, zamjenicom predsjednika Vrhovnog suda, ministrom pravosuđa RH, dekanicom Pravnog fakulteta u Zagrebu, te s dopredsjednikom Hrvatske gospodarske komore. Najviše članove izaslanstva primila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Izaslanstvo ABA-e predvodile su predsjednica ABA-e Linda Klein i predsjednica Međunarodnog odjela ABA-e Sara Sandford, a u izaslanstvu je bila i buduća izabrana predsjednica ABA-e Hilarie Bass.

U prostorijama Hrvatske odvjetničke komore  održan je radni dio u sklopu kojeg se na pet panela razgovaralo o zanimljivim temama poput aktualnih trendova u alternativnom rješavanju sporova, pristupu odvjetničkim uslugama, alternativnom pružanju odvjetničkih usluga, policama osiguranja odvjetnika te povjerljivosti komunikacije odvjetnika i stranke.  Kao posebni gosti HOK-a na seminaru su sudjelovali i Roman Završek, predsjednik Odvetniške zbornice Slovenije i Nikica Gržić, predsjednik Odvjetničke/Advokatske komore Federacije BiH.

ABA je osnovana 1878. godine i jedna je od najstarijih profesionalnih organizacija na svijetu a danas je, s više od 400.000 članova i jedna  od najvećih odvjetničkih komora u svijetu.  Hrvatska odvjetnička komora i ABA sklopile su 2014. godine ugovor o suradnji, a 2016. taj je ugovor obnovljen. Ugovor, između ostaloga, omogućuje uspostavljanje uvjeta za suradnju za razvijanje zajedničkih projekata, mogućnost razmjene i usavršavanja te razmjenu informacija pravne, tehničke i društvene prirode, a pruža i mogućnost hrvatskim odvjetnicima da se pridruže Međunarodnom odjelu ABA-e.