Obavijest HOK-a u vezi portala/on-line servisa "Hub Nekretnine" i "Advocator"

Hrvatska odvjetnička komora dobila je obavijesti o tome da su  članovi HOK-a na svoje mailove primili obavijesti o osnivanju portala/on-line servisa "Hub Nekretnine" i "Advocator" koji odvjetnicima nude poslovnu suradnju.

Hrvatska odvjetnička komora podsjeća da kodeks odvjetničke etike zabranjuje odvjetnicima pribavljanje stranaka putem ponuda, posrednika ili reklama. Iako se za Advocator tvrdi da se radi o on-line servisu putem kojeg se spajaju potencijalne stranke i odvjetnici, te da se stoga ne radi o posredovanju, očito je da tome nije tako jer upravo taj servis posreduje u spajanju potencijalnih stranaka i odvjetnika.

Zanimljivi su i uvjeti korištenja servisa u kojima se govori o postavljanju upita i uspostavljanju kontakta s pojedinim odvjetnikom za korisnike, dakle eventualne stranke, kao i da je Advocator polazna točka za pronalazak odvjetnika te da bilo kakva međusobna komunikacija između korisnika i odvjetnika putem Advocatora se ne smatra sklapanjem ugovornog odnosa između odvjetnika i klijenta. Iako nam nisu poznati detalji rada ovog on-line servisa radi se o mogućem sklapanju ugovora na daljinu.

Dakle, aplikacija Advocator prema mišljenju HOK nije u skladu sa Zakonom o odvjetništvu, Statutom Hrvatske odvjetničke komore i Kodeksom odvjetničke etike.