Uspješno pokrenut pilot-projekt "e-komunikacija"

Uspostavljanjem elektroničke komunikacije između odvjetnika i Trgovačkog suda u Bjelovaru, 12. prosinca 2017. službeno je saživio pilot projekt Ministarstva pravosuđa ''e–komunikacija'', u kojem su od samog početka sudjelovali Hrvatska odvjetnička komora i Odvjetnički zbor Bjelovar. Uspješna implementacija ''e–komunikacije'' u pravosudni sustav organizirana je pred mnoštvom uzvanika u prostorijama Trgovačkog suda u Bjelovaru, a odvijala se tako što je bjelovarski odvjetnik Dalibor Divić elektronskim putem podnio podnesak Trgovačkom sudu. Podnesak je poslao iz svog odvjetničkog ureda, a cjelokupni postupak ispunjavanja i slanja podneska elektronskim putem, okupljeni na sudu mogli su pratiti putem video–linka.

Svečanom uvođenju ''e–komunikacije'' u pravosudni sustav prisustvovali su Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, Mario Vukelić, predsjednik Visokog trgovačkog suda RH, Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore, Lucija Popov, predsjednica Hrvatske javno–bilježničke komore te državni tajnici u Ministarstvu pravosuđa i predstavnici lokalne vlasti.

Ovaj projekt je važan korak u procesu stvaranja spisa bez papira, a trebao bi se uskoro proširiti i na ostale trgovačke sudove u Hrvatskoj. Predsjednica Grabar Kitarović kazala je kako će ''e–komunikacija'' sasvim sigurno pridonijeti jačanju povjerenja hrvatskih građana u pravosuđe, a sasvim sigurno i zainteresiranih domaćih te stranih ulagača.