Iva Markotić Bagarić izabrana za predsjednicu Hrvatske odvjetničke komore

Na redovitoj izbornoj Skupštini Hrvatske odvjetničke komore (HOK), održanoj u subotu 6. srpnja 2024.  godine u Zagrebu,  delegati-predstavnici svih odvjetničkih zborova u Republici Hrvatskoj za predsjednicu HOK-a izabrali su Ivu Markotić Bagarić, odvjetnicu u Zagrebu.

Iva Markotić Bagarić prva je žena na čelu Hrvatske odvjetničke komore u njezinoj dugoj povijesti a krovnu organizaciju hrvatskih odvjetnica i odvjetnika vodit će sljedeće tri godine.

„Izuzetna mi je čast stajati danas pred vama u ovoj ulozi, izuzetna je to čast ali i velika odgovornost“, kazala je nakon izbora Iva Markotić Bagarić te dodala da su danas izazovi koji se postavljaju pred odvjetništvo sve raznovrsniji, kompleksniji i češći a percepcija javnosti prema odvjetnicima često je negativna.

„Sve kolegice i kolege koji obavljaju predanu svoju odvjetničku službu, pružajući pravnu pomoć svojim strankama na najbolji mogući način, poštujući sve postulate odvjetništva, najbolji su odraz toga kakva bi ta percepcija zapravo trebalo biti. Tu svakako svoju ulogu ima i Hrvatska odvjetnička komora na kojoj je da svim svojim članovima omogući odgovarajuću podršku i neometano obavljanje službe kao i bolji položaj odvjetnika u društvu“; istaknula je predsjednica HOK-a.

Na izbornoj Skupštini HOK-a bili su i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan i bivši ministar pravosuđa dr.sc. Ivan Malenica, kao i drugi visoki gosti.

Iva Markotić Bagarić rođena je u Zagrebu, gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 2002. godine a dvije godine kasnije položila je pravosudni ispit.

Od samih početaka karijere, odvjetništvo je bilo i ostalo njezin izbor, a u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisana je 4. listopada 2005. godine. Iva Markotić Bagarić partnerica je u odvjetničkom društvu Hanžeković & Partneri d.o.o.

Aktivno je uključena i u rad Hrvatske odvjetničke komore gdje je do sada obnašala dužnost glavne tajnice HOK-a, bila članica Izvršnog i Upravnog odbora HOK-a te članica Stručnog vijeća Odvjetničke akademije HOK-a, kao i raznih komisija i radnih skupina HOK-a.

Iva Markotić Bagarić predstavljala je Hrvatsku odvjetničku komoru i na brojnim međunarodnim susretima. Ispituje na pravosudnim ispitima iz područja upravnog i radnog prava.

Na redovitoj izbornoj Skupštini HOK-a delegati su prihvatili izvješća tijela HOK-a, te izabrali nove članove tijela HOK-a i članova Vijeća Vrhovnog suda RH za novo mandatno razdoblje od 2024. do 2027. godine.