Konferencija posvećena govoru mržnje 24. travnja 2023. u Zagrebu

Konferencija posvećena govoru mržnje „Unapređenje odgovora na govor mržnje kroz pravno istraživanje, zagovaranje i trening- REASON”održat će se 24. travnja 2023. godine u Zagrebu.

Konferenciju organizira Hrvatski pravni centar, koordinator projekta  kojeg provodi u partnerstvu s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Projekt se provodi u suradnji s Vrhovnim sudom Republike Hrvatske.

Konferencija će se održati 24. travnja 2023. od 10 do 14 sati. Prijava za sudjelovanje moguća je do ponedjeljka, 17. travnja 2023. elektroničkom poštom na adresu hpc@hpc.hr. Svim prijavljenim sudionicima/cama bit će poslan konačni program rada te poveznica za ZOOM sastanak.. Napominjemo da će prezentacije stranih govornika/ica bit će održane na engleskom jeziku uz osiguran prijevod.

Cilj je konferencije okupiti predstavnike ključnih dionika koji djeluju u području sprječavanja, pravnog procesuiranja i reguliranja govora mržnje i drugih manifestacija nesnošljivosti; zaštite ljudskih prava te prava žrtava i manjinskih skupina na koje je govor mržnje usmjeren; medijske i kulturne djelatnosti te svih drugih zainteresiranih za pitanje odnosa slobode izražavanja i govora mržnje. Predstavit će se pristupi i praksa ESLJP-a, međunarodnih/europskih organizacija i tijela, transnacionalnih mreža civilnog društva te povesti rasprava o izazovima procesuiranja i kažnjavanja govora mržnje, ali i ulogama institucija i organizacija izvan pravosudnog sustava.

Preliminarni program rada konferencije u prilogu

.Projekt REASON _ konferencija – nacrt programa