Predsjednik HOK-a

Poštovane dame i gospodo, cijenjene kolegice i kolege,

dobro došli na internetsku stranicu Hrvatske odvjetničke komore.  Ovdje možete pronaći podatke o našoj Komori, njezinim tijelima i ustroju kao i opće podatke o odvjetništvu u Hrvatskoj. Putem internetske stranice možete pretraživati podatke o odvjetnicima, odvjetničkim vježbenicima, odvjetničkim uredima i društvima, a dostupni su i svi propisi relevantni za odvjetničku profesiju.

Josip Šurjak,
predsjednik Hrvatske odvjetničke komore

Životopis

Josip Šurjak rođen je 2. ožujka 1969. godine u Starom Gradu na Hvaru. Diplomirao je 8. srpnja 1994. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisan je 1. siječnja 1998. godine sa sjedištem ureda u Zagrebu. Josip Šurjak bio je predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb od 2015. do 2018. godine, te član Upravnog odbora HOK-a i član Izvršnog odbora HOK-a.

Za predsjednika Hrvatske odvjetničke komore izabran je na prvi puta na izbornoj Skupštini HOK-a 7. srpnja 2018. godine. Drugi trogodišnji mandat na čelu HOK-a dobio je na izbornoj redovitoj Skupštini HOK-a održanoj 10. srpnja 2021. godine.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore

Predsjednik predstavlja i zastupa Komoru.

Saziva sjednice Upravnog odbora i Izvršnog odbora Komore i predsjedava tim tijelima, donosi rješenja o brisanju iz Imenika odvjetnika, upisu i brisanju iz Imenika odvjetničkih vježbenika, preseljenju sjedišta odvjetničkih ureda, obustavi odvjetništva kad je protiv odvjetnika određen pritvor, sukladno odredbama Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

Predsjednik također prima svečane prisege novoupisanih odvjetnika, donosi rješenja o imenovanju punomoćnika za pružanje besplatne pravne pomoći te obavlja druge poslove predviđene Statutom ili drugim općim aktom Komore.