40. Dan hrvatskih odvjetnika na temu „Povjerljivost komunikacije odvjetnika sa strankom“

Povjerljivost komunikacije odvjetnika sa strankom bila je tema jubilarnog 40. Dana hrvatskih odvjetnika koji je u petak 22. ožujka 2024. godine održan u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu.

Goste iz Hrvatske i inozemstva pozdravio je predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš koji je istaknuo da je čuvanje odvjetničke tajne važno ne samo za odvjetnike i njihove stranke već i za vladavinu prava i pravnu državu.

“Odvjetnička tajna jedan je od osnovnih temelja naše profesije. Odvjetnik se može adekvatno pripremiti za zastupanje svoje stranke jedino onda kada stranka svom odvjetniku može slobodno reći sve bez straha da će odvjetnik biti prisiljen nekome odati sadržaj razgovora”, rekao je Travaš te upozorio da liberalni pristup obavljanju odvjetničke službe od strane Europske komisije polako nagrizaju temelje obavljanja odvjetničke službe a time i institut odvjetničke tajne.

Vlasničke strukture odvjetničkih društava u nekim državama članicama EU pokušavaju se promijeniti ulaskom kapitala osoba koje nisu odvjetnici,  a u vezi toga vodi se borba  pred Europskim sudom, nastavio je predsjednik HOK-a zaključivši kako Hrvatska odvjetnička komora neće odustati od borbe za zaštitu temelja hrvatskog odvjetništva, a u čemu ima podršku Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

Nakon pozdravnog govora predsjednika HOK-a, uz moderiranje dr. sc. Laure Valković, predsjednice Odvjetničke akademije HOK-a, o temi  su govorili panelisti: dr. sc. Rajko Mlinarić, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Šime Matak, odvjetnik u Zagrebu te Luka Jurković, odvjetnik u Zagrebu.

Prvi dan hrvatskih odvjetnika, tada pod nazivom Dan odvjetnika Grada Zagreba, održan je u ožujku 1983. godine na temu “Sadašnji trenutak i perspektiva odvjetništva”. Održavanje okruglih stolova nastavilo se svake godine u ožujku (s iznimkom pandemijske godine) s aktualnim temama koje su bile korisne ne samo za odvjetništvo nego i za cjelokupni pravni sustav.