Dodijeljene stipendije Zaklade Zlatko Crnić

Zaklada Zlatko Crnić koja već trideset godina čuva uspomenu na velikog pravnika Zlatka Crnića i ove je godine u Hrvatskom odvjetničkom domu uručila stipendije najboljim studentima pravnih fakulteta u Hrvatskoj.

Ove godine, kada se obilježava 30 godina otkako je u prometnoj nesreći tragično preminuo tadašnji predsjednik Vrhovnog suda RH Zlatko Crnić, okupljeni su se prisjetili i nedavno preminulih članova Zakladnog vijeća Hrvoja Momčinovića i Marka Petraka.

Predsjednik Zakladnog vijeća Danko Špoljarić kazao je da nakon trideset godina rada Zaklade svi s njome mogu biti zadovoljni: „Zaklada je dodijelila više od 650 stipendija a karijere velikog broja stipendista koji su ostvarili zavidne karijere u sudstvu, odvjetništvu, na pravnim fakultetima itd. govore dovoljno same za sebe“.

Taj rezultat ne bismo mogli nikada ostvariti bez naših donatora i podupiratelja, istaknuo je.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš podsjetio je okupljene na Zlatka Crnića te na njegov veliki doprinos hrvatskom pravosuđu i pravnoj teoriji. Ideja o zakladi koja bi nosila njegovo ime i poticala i potpomagala vrsne mlade studente prava  pojavila se ubrzo nakon tragične pogibije Zlatka Crnića 1992. godine a Hrvatska odvjetnička komora bila je jedan od suosnivača Zaklade.

Hrvatska odvjetnička komora kao i brojni odvjetnici godinama uplaćuju novčana sredstva za rad Zaklade, kazao je Travaš, te su Komora i odvjetnici „važan čimbenik u  djelovanju i postojanju Zaklade“.

„Uvjeren sam da će Hrvatska odvjetnička komora i u budućnosti pružati punu potporu Zakladi Zlatko Crnić u njezinom plemenitom radu i na taj način najbolje sačuvati uspomenu na Zlatka Crnića“, zaključio je predsjednik HOK-a.

O drugom velikom pravniku Mladenu Žuveli, koji je od samih početak bio aktivan u radu Zaklade a koji je preminuo 2020. godine, govorila je dopredsjednica Ustavnog suda RH Snježana Bagić. Emotivnim riječima govorila je o karijeri Mladen Žuvele „koji je bio izuzetno angažiran, kao pravni pisac, urednik i humanist, te poticao kolege da pišu i tešu svoj zanat“, istaknula je te dodala da je Mladen Žuvela dugi niz godina bio i član uredništva časopisa „Odvjetnik“.

Njegovi prijatelji i suradnici željeli su mu odati počast i pokazati mu koliko im je značio te se tako logično nametnula ideja o knjizi u kojoj su svojim radovima sudjelovala 33 istaknuta autora.

„’Liber Amicorum’ nije knjiga o Mladenu Žuveli već knjiga za Mladena Žuvela“, kazala je Snježana Bagić.

Tatjana Josipović govorila je o preranom odlasku Marka Petraka, jednom od prvih stipendista Zaklade kojoj je dao „neizmjeran doprinos“, a koji je preminuo 2022. godine.

„Nedostaje nam njegov dobar duh i lakoća rješavanja problema u Zakladi. Marko Petrak bio je oličenje svih vrijednosti naše Zaklade“, napomenula je.

Ove godine Zaklada Zlatko Crnić dodijelila je 16 stipendija, a stipendiste su pozdravili i predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović te dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić.

Nakon dodjele stipendija u Hrvatskom odvjetničkom domu priređen je i kratak glazbeni program.