Godišnja Skupština Hrvatske odvjetničke komore održana u Zagrebu

Najveće žrtve višetjednog štrajka u pravosuđu su stranke i odvjetnici, a ni stranke ni odvjetnici nisu sudionici ni štrajka ni pregovora, kazao je predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš na redovitoj godišnjoj Skupštini Hrvatske odvjetničke komore održanoj u subotu 8. srpnja 2023. godine u Zagrebu.

Hrvatska odvjetnička komora, nastavio je Travaš, zbog posljedica štrajka u pravosuđu pisala je Ministarstvu financija RH predlažući da se odvjetnike oslobodi obveze plaćanja doprinosa na plaće i doprinosa iz plaća za sve odvjetnike, odvjetničke vježbenike i zaposlenike odvjetničkih ureda najmanje u trajanju od dva mjeseca, uz mogućnost naknadnog produljenja takvih mjera u slučaju da se štrajk nastavi.

HOK je uputio dopis i Ministarstvu pravosuđa i uprave RH s prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o elektroničkoj komunikaciji  i Pravilnika o elektroničkoj komunikaciji u kaznenom postupku, a sve s ciljem preveniranja poteškoća koje će očekivano nastupiti za odvjetnike u obavljanju odvjetničke službe po okončanju štrajka službenika i namještenika u pravosuđu, istaknuo je Travaš te dodao da je Upravni odbor na svojoj sjednici 7. srpnja 2023. donio odluku o neplaćanju članarine za Hrvatsku odvjetničku komoru za kolovoz i rujan 2023. godine kako bi se na taj način ublažile posljedice višetjednog štrajka u pravosuđu.

Na godišnjoj Skupštini uručena su i najviša priznanja za zasluge u odvjetništvu, koje dodjeljuju odvjetnici i Hrvatska odvjetnička komora – Plaketa dr. Ivo Politeo s poveljom.

Plaketu dr. Ivo Politeo s poveljom  primila je u ime preminulog dugogodišnjeg dopredsjednika HOK-a Mladena Klasića njegova supruga, a  Plaketa je uručena i ovogodišnjem dobitniku Marinu Mrkliću, odvjetniku i dugogodišnjem predsjedniku Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije.

Na Skupštini su sudjelovali delegati iz svih šesnaest odvjetničkih zborova na području Republike Hrvatske.

Na Skupštini su podnesena izvješća predsjednika, glavne tajnice, blagajnika, disciplinskih tijela, Odvjetničke akademije, Centra za mirenje i Udruge odvjetničkih vježbenika.