HOK zbog posljedica štrajka predlaže Ministarstvu financija RH da odvjetnike oslobodi plaćanja doprinosa

Nakon gotovo šest tjedana štrajka u pravosuđu, Hrvatska odvjetnička komora smatra da su najveće žrtve tog štrajka stranke i odvjetnici – stranke jer ne mogu ostvariti svoja ustavom i zakonom zajamčena prava, a odvjetnici jer ne mogu ostvarivati prihode te gube osnovni izvor prihoda od kojeg živi većina odvjetnika. Za odvjetnike ova je situacija identična onoj kada nisu mogli obavljati svoju službu zbog pandemije korona virusa.

Hrvatska odvjetnička komora je stoga 4. srpnja 2023. godine uputila dopis ministru financija Republike Hrvatske dr.sc. Marku Primorcu u kojem se ističe da odvjetnici nemaju zajamčene mjesečne prihode,  ali imaju velike mjesečne rashode na tzv. „hladni pogon“ (prema izračunima odvjetnici mjesečno za troškove ureda, davanja za doprinose, akontacije poreza na dohodak i dr. mjesečno izdvajaju minimalno od 1.500 do 2.000 eura).

Komora stoga, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih učinaka štrajka službenika i namještenika u pravosuđu te mjera upozorenja sudaca,  Ministarstvu financija predlaže oslobođenje obveze plaćanja doprinosa na plaće i doprinosa iz plaća za sve odvjetnike, odvjetničke vježbenike i zaposlenike odvjetničkih ureda najmanje u trajanju od dva mjeseca, uz mogućnost naknadnog produljenja takvih mjera u slučaju da se štrajk nastavi.