Obavijest Hrvatske odvjetničke komore svim članovima

Poštovane kolegice i kolege,

vijest o uhićenju Josipa Šurjaka i drugih u vezi prodaje plina i INA-e  koja je u subotu 27. kolovoza 2022. odjeknula Hrvatskom zatekla je i šokirala i Hrvatsku odvjetničku komoru i sve njezine članove.

HOK ističe da se predmetna istraga protiv Josipa Šurjaka odnosi na radnje koje nisu poduzete u obavljanju odvjetničke službe već u obavljanju poslovnih aktivnosti izvan odvjetništva i izvan djelovanja Josipa Šurjaka kao predsjednika Hrvatske odvjetničke komore.

HOK je  transparentno i brzo reagirao te obavijestio javnost da je doneseno rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva te da su o vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena disciplinska tijela HOK-a, radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka, zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta HOK-a.  Dana 30. kolovoza svi članovi HOK-a su obaviješteni da je Josip Šurjak dao neopozivu ostavku, na dužnost predsjednika HOK-a i na sve druge dužnosti u tijelima, radnim grupama i komisijama HOK-a,  a  o tome je odmah obaviještena i javnost.

Ovaj slučaj, bez obzira kako završio,  zasigurno je zadao veliki udarac časnoj odvjetničkoj službi kao i Hrvatskoj odvjetničkoj komori koja će u ovoj situaciji učiniti sve što može kako bi zaštitila svoje članove i odvjetništvo. Mijenjanje stavova javnosti ili utjecanje na te stavove je vjerojatno vrlo težak zadatak i činjenica je da je javnost sklona generalizirati stvari i poistovjećivati jednog pojedinca s čitavom službom. Ni jedan pojedini odvjetnik, pa tako ni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore ne može i ne smije biti sinonim za hrvatsko odvjetništvo pa time ni za Hrvatsku odvjetničku komoru bez obzira o čemu se radilo.

Hrvatsku odvjetničku komoru čini više od pet tisuća odvjetnika i više od tisuću i pet stotina vježbenika – to su ljudi koji se svaki dan bore za interese svojih stranaka, za poštivanja prava i pravne države, za obranu onih koje nitko ne želi braniti. Odvjetnici se bave upravo tim poslom zato što vjeruju u pravo i pravdu. Kako bi zaštitila odvjetništvo od onih odvjetnika koji se ne pridržavaju pravila struke, Hrvatska odvjetnička komora ima svoja disciplinska tijela koja postoje upravo s tim ciljem.

U izazovnim i teškim vremenima, a ovo je zasigurno upravo takvo vrijeme, odvjetnici se trebaju držati zajedno u obrani odvjetničke službe. Zahvaljujući postojećim propisima i internim aktima, funkcioniranje Hrvatske odvjetničke komore odvija se kao i obično, a HOK će i dalje poduzimati sve potrebne i odgovarajuće radnje vezane uz novonastalu situaciju o čemu će članovi HOK-a biti pravovremeno obaviješteni.

Upravni odbor HOK-a je u petak 2. rujna 2022. održao izvanrednu sjednicu i donio odluku o raspisivanju izvanredne izborne Skupštine HOK-a, radi izbora predsjednika HOK-a do kraja mandatnog razdoblja 2021.-2024. godine. Izvanredna izborna Skupština će se održati 5. studenoga 2022.  godine.

 

Hrvatska odvjetnička komora