Obilježavanje Europskog dana odvjetnika s temom: “Kako osigurati da pravo prevlada u doba rata – uloga odvjetnika”

Europski dan odvjetnika obilježava se svake godine 25. listopada, a temu određuje krovna organizacija odvjetničkih komora Europe – CCBE (The Council of Bars and Law Societies of Europe- Vijeće odvjetničkih komora Europe.) Ovogodišnja tema je: “Kako osigurati da pravo prevlada u doba rata – uloga odvjetnika”.

Nakon nedavne invazije Rusije na Ukrajinu i njezina utjecaja na stanovništvo Ukrajine, ali i šire u Europi i svijetu, valja istaknuti važnu ulogu koju odvjetnici i odvjetničke komore imaju u ratnim vremenima. Važno je prepoznati kako odvjetnici štite individualna ljudska prava i zastupaju žrtve rata u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti.

Odvjetnici imaju važnu ulogu u kontekstu rata jer pomažu ljudima koji bježe od sukoba i traže sigurno utočište. Svojim prisustvom na granicama ili otvaranjem kontaktnih točaka za pružanje pravne pomoći izbjeglicama, odvjetnici pridonose obrani prava na azil zajamčenog instrumentima kao što su Povelja EU-a o temeljnim pravima (članak 18.) ili Ženevska konvencija iz 1951. godine.

S obzirom na to da je Republika Hrvatska imala iskustvo Domovinskog rata u svojoj recentnijoj povijesti, Hrvatska odvjetnička komora je odlučila obilježiti ovaj Europski dan odvjetnika člankom o iskustvima hrvatskih odvjetnika u ratu, koji će biti objavljen u časopisu Odvjetnik br. 4/22.

Također, o ovoj temi prenosimo članak “Lawyers upholding justice in times of war”. Autor članka je predsjednik Odbora CCBE-a za kazneno pravo dr.sc. Ondrej Laciak, odvjetnik i dopredsjednik Slovačke odvjetničke komore.

 

EN_Ondrej-Laciak_Lawyers-upholding-justice-in-times-of-war.pdf[1][2][1][2