Priopćenje Hrvatske odvjetničke komore u odnosu na istragu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

U odnosu na istragu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kojom je obuhvaćen i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, Hrvatska odvjetnička komora želi istaknuti da navedena istraga nije vezana uz djelovanje Hrvatske odvjetničke komore i njenih tijela, niti je Hrvatska odvjetnička komora na bilo koji način obuhvaćena predmetnom istragom, što je vidljivo iz službenog priopćenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Osim toga iz priopćenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je razvidno da sepredmetna istraga protiv Josipa Šurjaka odnosi na radnje koje nisu poduzete u obavljanju odvjetničke službe već u obavljanju poslovnih aktivnosti izvan odvjetništva i izvan djelovanja Josipa Šurjaka kao predsjednika Hrvatske odvjetničke komore.

Hrvatska odvjetnička komora je dana 29. kolovoza 2022. godine, nakon primitka obavijesti Županijskog suda u Zagrebu o tome da je 28. kolovoza 2022. Josipu Šurjaku određen istražni zatvor, sukladno odredbama Zakona o odvjetništvu i Statuta Hrvatske odvjetničke komore donijela rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva.

O vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena su disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore, radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka, zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

Hrvatska odvjetnička komora nastavlja redovito obavljati svoje Zakonom o odvjetništvu i Statutom Hrvatske odvjetničke komore propisane aktivnosti te će isto tako poduzeti i druge odgovarajuće radnje vezane uz novonastalu situaciju.

Hrvatska odvjetnička komora