Priopćenje Hrvatske odvjetničke komore u vezi objave fotografija odvjetnika, sudaca i zamjenika državnih odvjetnika

Hrvatska odvjetnička komora smatra apsolutno neprimjerenim, nedopustivim i uvredljivim da se fotografije odvjetnika, sudaca i zamjenika državnih odvjetnika objavljuju na javnim prostorima uz tekstove u kojima ih se bez dokaza optužuje za nezakonite odluke i korumpiranost.

U Osijeku su prošloga tjedna na javnom parkirališnom prostoru ispred zgrada sudova postavljeni jumbo plakati na kojima se nalaze fotografije odvjetnika, suca i zamjenika državnog odvjetnika u kojima ih se optužuje za korupciju. Prema „potpisima“ na jumbo plakatima postavio ih je poduzetnik Marijan Ravlić očito nezadovoljan odlukom suda u postupku u kojem je stranka on osobno ili trgovačko društvo Rams d.o.o. u stečaju čiji je jedini osnivač.

Hrvatska odvjetnička komora naglašava da sve osobe  u Republici Hrvatskoj svoja prava trebaju i mogu  ostvarivati redovnim pravnim putem pred nadležnim sudovima. Sve pravne ili fizičke osobe koje su nezadovoljne odlukama sudova u njihovim postupcima mogu svoja prava ostvarivati  putem redovnih i izvanrednih pravnih lijekova.

Hrvatska odvjetnička komora ističe da odvjetnici koji obavljaju svoju službu  ne mogu i ne smiju bez ikakvih dokaza biti optuživani na ovakav način koji je nedopustiv i uvredljiv, te HOK poziva  osječke gradske vlasti da reagiraju na jedini mogući način i uklone postavljene plakate neprimjerenog i uvredljivog sadržaja i zabrane njihovo daljnje postavljanje na javnim prostorima.

Hrvatska odvjetnička komora