XV. Konferencija odvjetnika i odvjetničkih vježbenika HOK-a u Petrčanima kod Zadra

Profesionalizacija funkcija u odvjetničkim komorama pitanje je kojim se posljednjih godina bavi većina odvjetničkih komora u Europi a to je i pitanje tema XV. Konferencije odvjetnika i odvjetničkih vježbenika Hrvatske odvjetničke komore koja se u petak 20. svibnja održava u Petrčanima kod Zadra.

Sudionike Konferencije na početku je pozdravio predsjednik HOK-a Josip Šurjak koji je istaknuo da odvjetnici i odvjetništvo najbolje poznaju pravni sustav Republike Hrvatske te da Komora koja je dobro strukturirana najbolje može predvidjeti svoju budućnosti i raspraviti pitanja koja su važna za profesiju i njezino funkcioniranje.

Na Konferenciji na kojoj sudjeluje više od 200 članova HOK-a o ovoj su temi s raznih aspekata izlagali panelisti okruglog stola, odvjetnici Igor Mucalo, Dalibor Valinčić, Gina Grancarić, Mićo Ljubenko, Jelena Orlić, Ana-Marija Bazina i mr.sc. Ive Brkić. Okruglim stolom moderirala je predsjednica Stručnog vijeća Odvjetničke akademije HOK-a dr.sc. Laura Valković a skupu se se putem Zooma obratili i predsjednik Odvjetničke komore Austrije Rupert Wolff i bivši predsjednik Odvjetničke komore Slovenije Roman Završek.

Nakon izlaganja panelista razvila se diskusija u kojoj su članovi HOK-a iznosili svoja mišljenja o tome treba li profesionalizirati određene funkcije u odvjetničkim komorama. U drugom dijelu Konferencije raspravljalo se i o izmjenama općih akata HOK-a.