Predavanje iz područja primjene propisa o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma – OBJAVLJENO NA LMS-u!

Poštovane kolegice i kolege,

kako bi članovima olakšala ispunjavanje obveznog stručnog osposobljavanja i usavršavanja, Odvjetnička akademija i ove godine priprema obvezno predavanje iz područja primjene propisa o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Po odslušanom predavanju odvjetnici će biti u mogućnosti isprintati odgovarajuću potvrdu koja je dokaz da je ispunjena zakonska obveza redovitog stručnog obrazovanja i izobrazbe za 2023. iz ovog područja.

Podsjećamo da je zakonska obveza redovitoga stručnog obrazovanja i izobrazbe odvjetnika iz područja primjene propisa o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma propisana čl. 71. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma („Narodne novine“ br. 108/2017., 39/2019., 151/2022.), u svezi s čl. 9. st. 2. al. 18.b. kojim su odvjetnici/odvjetnička društva određeni kao obveznici provedbe mjera radnji i postupaka.

E-kolegij će biti objavljen početkom prosinca i bit će dostupan do 15. veljače 2024., a ove godine će biti prezentirane sljedeće aktualne teme:

– Peta evaluacija hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma (SPNFT-a) i tijek postupka pojačanog praćenja Hrvatske od strane FATF-a i Moneyval-a (ICRG proces), uključujući nalaze i preporuke za sektore pravnih profesija

– Izmjene i dopune Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma („Narodne novine“ br. 151/2022) koje su ključne za usklađenost pravnih profesija

– Područja i aktivnosti obveznika u kojima su potrebna poboljšanja provedbe SPNFT mjera

– Financiranje terorizma i obveze provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, uključujući pregled relevantnih odredbi novog Zakona o mjerama ograničavanja (u saborskoj proceduri)

S kolegijalnim poštovanjem,

dr. sc. Laura Valković,
predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a