25 godina Odvjetničkog zbora Županije brodsko-posavske

Povodom obilježavanja 25 godina postojanja Odvjetničkog zbora Županije brodsko-posavske održana je Svečana skupština Zbora dana 3. lipnja 2022. u Galeriji “Ružić” a tom prigodom postavljena je i izložba pod nazivom “25 godina Odvjetničkog zbora Županije brodsko-posavske” na kojoj je kroz memorabilije  i fotografije prikazana prošlost i sadašnjost odvjetništva na području Brodsko-posavske županije.

Svečana sjednica je imala dva dijela – radni i svečani dio. Na radnom dijelu su usvojena izvješća o radu predsjednice Odvjetničkog zbora Jelene Demetrović i izvješće o radu Nadzornog odbora predsjednice Nadzornog odbora Zbora Ane Petrić.

Na svečanom dijelu sjednice bio je pripremljen prigodni  program, za sve odvjetnike, odvjetničke vježbenike i goste, koji je vodio Tihomir Kovačić, odvjetnik. Skupu se obratila Jelena Demetrović, kao predsjednica Odvjetničkog zbora Županije brodsko-posavske, Andreas Mlikota, kao predstavnik HOK-a, član Izvršnog odbora HOK-a i Marijan Betlach, kao prvi predsjednik  Odvjetničkog zbora Županije brodsko-posavske.

Glazbene točke su izveli Muški komorni sastav Hrvatskog pjevačkog društva Davor i Josip Matanović, državni prvak u tamburici , učenik 6. razred Glazbene škole Slavonski Brod  uz klavirsku pratnju Hrvoja Aušića. Upriličen je i domjenak uz Tamburaški sastav Zora.

Naš Odvjetnički zbor je osnovan 23. travnja 1997. godine i to na inicijativu 40 odvjetnika iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške koji su se nalazili u sastavu Odvjetničkog zbora Požega. Održana je osnivačka skupština na kojoj je za prvog  predsjednika izabran odvjetnik Marijan Betlach, a izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora  Zbora. Prvo Odvjetničko društvo  u našem Zboru je bilo Odvjetničko društvo Željko Rački i kolege, a bilo je tada treće osnovano društvo u Republici  Hrvatskoj. Prvi zajednički odvjetnički ured je bio Zajednički odvjetnički ured Nenad Matijašević i Jasna Mataić–Savić  iz Nove Gradiške. Članovi našeg zbora sudjeluju i u radu HOK-a, tako su Ivana Đurinac Vuković  i Tihomir Kovačić suci višeg disciplinskog suda HOK-a, Ksenija Penić  i Igor Golovrški suci disciplinskog suda HOK-a, a  Jasna Špiranović je zamjenica disciplinskog tužitelja HOK-a.

Od 1997. do 2022. godine Odvjetnički zbor Županije brodsko-posavske je imao pet predsjednika, Marijana Betlacha, pok. Franju Mitrovića, Antuna Stuparevića , Krešimira Bogdan i Jelenu Demetrović. Predsjednicima Marijanu Betlachu, Antunu Stupareviću i Krešimiru Bogdan su uručeni pokloni u znak zahvalnosti za njihov trud i rad za vrijeme trajanja njihovog predsjedničkog mandata.

Na kraju svečanog dijela je  odvjetnica Jadranka Jurić proglasila otvorenom  izložbu  pod nazivom “25 godina Odvjetničkog zbora Županije brodsko-posavske”.

Ova izložba predstavlja prošlost i sadašnjost odvjetništva u županiji kroz memorabilije   i fotografije od 1779.  godine do danas , te je bila postavljena  od 3. do 13. lipnja 2022. godine u Galeriji “Ružić” u Slavonskom Brodu.

Predmetna izložba je postavljena i u virtualnom obliku te je dostupna putem linka https://my.matterport.com/show/?m=1AXruAMnywP&sr=-.96,-1.24&ss=13

 

Jelena Demetrović, predsjednica