Odluka o privremenoj organizaciji rada na Općinskom sudu u Osijeku

Poštovane kolegice i kolege,

predsjednik Vrhovnog suda RH dana 02. studenog 2020.g. donio je “Upute i mjere za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2”, a u kojima se nalaze preporuke na koji način bi sudovi u RH trebali organizirati rad u narednom razdoblju.

Sukladno navedenim Uputama VSRH predsjednica Općinskog suda u Osijeku, kolegica Zrinka Šeks Poštić, dana 03. studenog 2020.g. donijela je Odluku o privremenoj organizaciji rada u Općinskom sudu u Osijeku, broj 2 Su-230/2020.

Iz Odluke koja nam je dostavljena danas proizlazi kako se rad u Općinskom sudu u Osijeku organizira na način da jedna grupa sudaca (prema popisu u Odluci) radi u parne dane, a druga grupa sudaca u neparne dane.

Oni suci koji prema rasporedu ne rade na sudu trebali bi raditi od kuće, a to bi podrazumijevalo rad oko priprema za rasprave, izrađivanje nacrta presuda i proučavanja sudske prakse.

Ujedno je pod toč. II odlučeno da se rad zemljišno-knjižnog odjela skraćuje na ponedjeljak i četvrtak od 08-12,00 sati, odnosno na utorak od 15,00 do 19,00 sati, a u kojem vremenu će se primati stranke. Rad ostalih sudskih pisarnica je određen pod toč. III Odluke.

Ova Odluka stupa na snagu 04.11.2020.g., a traje do opoziva, ali iz neformalnih izvora sam doznao da će se krajem ovoga mjeseca odlučiti o tome ostaje li Odluka na snazi ili se pak modificira.

Posebno Vam skrećem pozornost kako se ova Odluka ne odnosi na Stalne službe u Valpovu i u Belom Manastiru, jer je za sada odlučeno kako u prostorijama tih sudova postoje i nadalje preduvjeti za radom svih sudaca u jednoj smjeni.

Kao Zbor poduzet ćemo sve napore (putem HOK-a, u razgovorima s predsjednicima sudova i dr.) da se na sudovima s područja našega Odvjetničkog zbora osigura nesmetani kontinuitet u radu te da se izbjegne situacija koju smo imali u proljeće kada je došlo do prešutnog prekida svih aktivnosti na sudovima.

Obzirom da je sudovima veliki problem osigurati dovoljan broj sudnica u kojima bi se mogle ispoštovati epidemiološke preporuke (socijalna distanca sudionika postupka) kao Zbor stavit ćemo na raspolaganje sudu i prostorije Odvjetničkog doma u kojem bi se u slučaju potrebe mogle održavati sudske rasprave. Također ćemo putem HOK-a vršiti “pritisak” da sudovi s područja našega Zbora čim prije osiguraju tehničke preduvjete za održavanje sudskih rasprava “na daljinu” (prema dostupnim informacijama Općinski sud u Osijeku i Đakovu u ovom trenutku ne ispunjava tehničke preduvjete za održavanjem rasprava na daljinu).

Tijekom prijepodneva razgovarao sam s predsjednicom Trgovačkog suda u Osijeku (kol. Mirjana Baran) i predsjednicom Općinskog suda u Đakovu (kol. Melita Tomaković), a iste su me izvijestile kako se na tim sudovima rad nastavlja prema dosadašnjem rasporedu te da nema uvođenja tzv. smjenskog rada. Ukoliko dođe do nekakve promijene o tome ćete biti pravovremeno obavješteni.

Razgovarao sam i sa predsjednikom Općinskog suda u Slavonskom Brodu (kol. Vedran Pavelić), a koji mi je priopćio da je on kao predsjednik suda još jučer donio Odluku o privremenoj organizaciji rada na njihovom sudu, a sa sadržajem te Odluke se možete upoznati na mrežnim stranicama Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

S kolegijalnim poštovanjem!

Odvjetnik, Andreas Mlikota

Predsjednik OZ Osijek