HOK traži sastanak s Ministarstvom uprave u vezi rješavanja pitanja kretanja odvjetnika

Hrvatska odvjetnička komora zatražila je sastanak u Ministarstvu uprave RH kako bi se riješio prijedlog HOK-a da se odvjetnicima omogući napuštanje mjesta prebivališta odnosno sjedišta ureda uz predočenje odvjetničke iskaznice koju posjeduje svaki odvjetnik.

HOK u pismu Ministarstvu uprave RH podsjeća da je odvjetništvo odredbom čl. 27. Ustava RH definirano kao samostalna i neovisna služba koja svakome pruža pravnu pomoć u skladu sa zakonom, pa su odvjetnici dužni svakome pružiti pravnu pomoć koja je ponekad i van mjesta sjedišta ureda, te ističe da odvjetnici često imaju različito mjesto prebivališta od sjedišta ureda, a u hitnim postupcima se i u ovom vremenu održavaju rasprave kod različitih sudova i javnopravnih tijela.

Ministarstva pravosuđa RH je 27. ožujka 2020. uputilo dopis Stožeru civilne zaštite RH s molbom da se razmotri prijedlog Hrvatske odvjetničke komore da se odvjetnicima omogući napuštanje mjesta prebivališta odnosno sjedišta ureda uz predočenje odvjetničke iskaznice koju posjeduje svaki odvjetnik.

 

U prilogu dopis Ministarstva pravosuđa RH.

 

Krizni stožer Hrvatske odvjetničke komore

Dokumenti: