Konferencija “Budućnost pravne profesije”

Hrvatska udruga za mirenje (HUM) organizirala je 6. ožujka 2019. konferenciju „Budućnost pravne profesije“ u Novinarskom domu u Zagrebu. Na konferenciji se govorilo o objektivnim i subjektivnim problemima s kojima se susreće pravna profesija i korisnici pravnih usluga, s posebnim osvrtom na ulogu novih tehnologija i njezinih utjecaja na razvoj pravne profesije.

Uvodna izlaganja održali su dr.sc. Srđan Štimac, sudac Visokog trgovačkog suda i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, te Roman Završek, predsjednik Odvetniške zbornice Slovenije, koji je istaknuo kako će odvjetništvo u sljedećih 20 godina vjerojatno doživjeti veće promjene nego u posljednjih 150 godina.

Na konferenciji su, među uglednim izlagačima izlagali i predsjednik HOK-a Josip Šurjak i dopredsjednik HOK-a Mladen Klasić, a na panelima su sudjelovali i odvjetnici Mladen Vukmir, Marko Porobija i Vlaho Hrdalo.

U okviru I. panela «Izgradnja puta u budućnost»,  predsjednik HOK-a je, između ostaloga, rekao ne smijemo zaboraviti ni zanemariti da «suci i odvjetnici ne mogu postupati onako kako to javnost očekuje i želi. Mi moramo postupati u skladu s našom strukom imajući uvijek na umu važnost pravičnosti».

Na Konferenciji su sudjelovali, među ostalima i  Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH, mr. sc. Josip Salapić, izaslanik Vlade RH i državni tajnik Ministarstva pravosuđa RH,  Zvijezdana Rauš-Klier, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore, te prof. dr. sc. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.