Okrugli stol povodom VIII. Europskog dana odvjetnika u Hrvatskoj odvjetničkoj komori | Hrvatska odvjetnička komora

Okruglim stolom na temu „Bez neovisnog odvjetništva/odvjetnika nema ni pravde“ u ponedjeljak je u Hrvatskoj odvjetničkoj komori obilježen VIII. Europski dan odvjetnika. O potrebi važnosti očuvanja i jačanja neovisnosti odvjetništva govorili su ministar pravosuđa i uprave RH dr.sc. Ivan Malenica, zamjenica predsjednika Ustavnog suda RH dr.sc. Snježana Bagić i neposredni bivši predsjednik HOK-a Robert Travaš, a Okruglim stolom moderirala je predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a dr. sc. Laura Valković.

Sudionike i goste, među kojima su bili i predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić te drugi predstavnici pravosudnog života RH, pozdravio je predsjednik HOK-a Josip Šurjak.

Europsko pravo je naše prirodno pravo i nikada nam nije bilo nametnuto, istaknuo je Šurjak te dodao kako je odvjetništvo služba a ne pružanje usluga. „Ako počnemo prodavati usluge više nećemo biti služba niti ćemo imati obvezu služiti našim strankama“, kazao je.

Ministar pravosuđa i uprave RH Ivan Malenica govorio je o dobroj suradnji Ministarstva pravosuđa i uprave i HOK-a te naglasio važnost odvjetnika koji štite građane i njihova prava.

Zamjenica predsjednika Ustavnog suda RH Snježana Bagić govorila je o primjeri ustavnosudske prakse u vezi zaštite odvjetnika te naglasila kako ne može ni zamisliti kako bi izgledao svijet u kojem nema odvjetnika.

Bivši predsjednik HOK-a  Robert Travaš u svom je govorio istaknuo važnost osiguravanja samostalnosti i neovisnosti  odvjetništva te potrebu da Ministarstvo pravosuđa i uprave RH zaštiti hrvatske odvjetnike.

Europski dan odvjetnika obilježava se već osam godina na inicijativu Vijeće odvjetničkih komora Europe – CCBE-a, koji svake godine bira teme važne za europske odvjetnike. Ovogodišnja tema izabrana je kako bi se istaknula važnost očuvanja neovisnosti odvjetnika u korist prava građana.