Pomoć Hrvatske odvjetničke komore i njezinih članova potresom pogođenom području Banovine

Odmah nakon razornih potresa koji su pogodili Banovinu, dana 28. i 29. prosinca prošle godine, Hrvatska odvjetnička komora (dalje; HOK) uključila se u pružanje pomoći pogođenom stanovništvu, a posebice kolegama na tom području.

Već 30. i 31.  prosinca 2020. u suradnji s HOK-om dopremljeno je šest kontejnera pogođenom stanovništvu sposobnošću i zalaganjem jednog odvjetnika iz Zagreba, koji želi ostati anoniman,  a odmah nakon par dana i još jedan kontejner, čiji zakup za šest kontejnera je platio taj zagrebački odvjetnik, a jedan kontejner je podmirio Zbor Splitsko-dalmatinske županije, uz organizaciju i uredovanje predsjednice tog zbora.

Kako bi odvjetnici na području Petrinje i Gline koji su ostali bez svojih ureda mogli nastaviti raditi, jedan od tih šest kontejnera ponudili smo i stavili u funkciju s računalima i printerima – da naše kolege mogu privremeno raditi i obavljati odvjetničku službu, dok se ne osposobe njihovi odvjetnički uredi koji su  srušeni.

Isto tako smo uz izrazitu suradnju vodstava Odvjetničkog zbora Sisak, opremili prostorije navedenog Zbora s računalima i printerima, kako bi kolege iz Siska kojima su srušeni ili oštećeni uredi, mogli obavljati svoju odvjetničku službu u prostorijama Zbora. Ističemo predsjednicu Odvjetničkog zbora Sisak kao primjer organiziranosti i pribranosti u tim vrlo teškim trenucima za navedeni Zbor.

U pružanje daljnje pomoći individualno se uključio i veliki broj pojedinačnih odvjetnika i skupina odvjetnika, koji su željeli ostati anonimni, te je na taj način u područje Banovine dopremljeno i puno drugih potrepština te razne pomoći.

Upravni odbor HOK-a donio je odluku o donaciji u visini od milijun kuna koji su odmah uplaćeni na poseban račun hrvatske Vlade kako bi se pomoglo stanovnicima pogođenog područja, te smo kolege s tog područja oslobodili plaćanja članarine.

Predsjednik HOK-a Josip Šurjak i dopredsjednik HOK-a Mladen Klasić, uz kolegu odvjetnika Miću Ljubenka  par dana nakon razornog potresa posjetili su OZ Sisak te razgovarali s odvjetnicima, čiji su uredi i domovi stradali u potresu kako bi od njih saznali s kojim se sve problemima suočavaju. Želju za pružanjem pomoći iskazali su i brojni odvjetnički zborovi na području Hrvatske, ali je u dogovoru s predsjednicom Odvjetničkog zbora Sisak dogovoreno da se pričeka s razvojem situacije, te da se nakon nekog vremena procijeni koja bi pomoć bila najpotrebnija.

Hrvatska odvjetnička komora je do danas uputila više dopisa predsjednicama Općinskog i Županijskog suda u Sisku, kao i ministrima pravosuđa i uprave i financija upozoravajući na tešku situaciju u kojoj se nalaze odvjetnici koji djeluju na tom području.

Hrvatska odvjetnička komora nastavit će pratiti situaciju na tom području te pravovremeno djelovati u smjeru pružanju daljnje pomoći kolegama.