VI. Europski dan odvjetnika obilježen u Hrvatskoj odvjetničkoj komori

VI. Europski dan odvjetnika obilježen je u petak u Hrvatskoj odvjetničkoj komori okruglim stolom na temu “Pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i pristup branitelju osobama lišenim slobode.

”Pravo Europske unije nam nije nametnuto, to je naše prirodno pravo ali želimo da EU u obzir uzima i naše pravne tradicije”, rekao je pozdravljajući nazočne predsjednik HOK-a Josip Šurjak. On je između ostaloga istaknuo da se odvjetnici, suci i državni odvjetnici ne mogu ponašati onako kako to javnost očekuje.

 

Čestitajući odvjetnicima njihov dan, ministar Bošnjaković je rekao da hrvatsko pravosuđe mora biti brže, bolje i modernije. Upravo to, istaknuo je, pokušava se postići projektom e-pravosuđe koje bi se trebalo proširiti na sve sudove.

”Nećemo dopustiti da se u naše zakonodavstvo unese nešto što  nije u našoj tradiciji i što je protiv našeg Ustava”, kazao je Bošnjaković.

Nakon uvodnih riječi predsjednika HOK-a Josipa Šurjaka i ministra pravosuđa RH Dražena Bošnjakovića o važnoj temi  prava na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i pristupu branitelju osobama lišenim slobode govorili su glavni državni odvjetnik RH Dražen Jelenić, sudac Vrhovnog suda RH Dražen Tripalo i predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a Laura Valković.